Моделирование и использование полей обменных волн для определения азимутов трещиноватостей - Роганов, В.Ю.; Роганов, Ю.В. (Геофизический журнал, 2011)
Запропоновано ефективний і стійкий метод синтезу багатокомпонентних просторових хвильових полів для горизонтально-шаруватого середовища з наявністю різно нахилених систем тріщин. Метод дає змогу синтезувати як повне хвильове поле, так і таке, що містить тільки цільові хвилі заданих типів у шарах. У процесі синтезу хвильового поля можна розрахувати й увести в сейсмограми азимутально залежні кінематичні поправки, одержати азимутальні суми загальної точки відбиття. An efficient and stable method for synthesis of 3D-3C wavefields in a horizontally layered medium with differently oriented fractures is derived. The method enables either entire wavefield or a wavefield containing only waves of certain type for each layer to be obtained. In the process of wave generation, azimuthal-dependent NMO can be computed and applied to obtain azimuthal stacks. Разработан эффективный и устойчивый метод синтеза многокомпонентных пространственных волновых полей для горизонтально-слоистой среды с наличием разно-ориентированных систем трещин. Метод позволяет получить как полное волновое поле, так и содержащее только целевые волны заданных типов в слоях. В процессе синтеза волнового поля можно рассчитать и ввести в сейсмограммы азимутальнозависимые кинематические поправки, получить азимутальные суммы общей точки отражения.