Эволюция напряженно-деформированного состояния и динамика Скибового покрова Украинских Карпат - Гинтов, О.Б.; Бубняк, И.Н.; Вихоть, Ю.М.; Муровская, А.В.; Накапелюх, М.В. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено нові результати інтерпретації тектонофізичних досліджень флішових відкладів Скибового покриву Українських Карпат, виконаних на чотирьох ділянках у його північно-західній і центральній частинах. Комплексне застосування структурно-парагенетичного та кінематичного аналізів дало змогу здійснити синхронізацію трьох параметрів — часу деформації, азимутів орієнтації головних осей напружень і деформаційних режимів для доскладчастого, складчастого та післяскладчастого етапів розвитку зовнішньої частини Українських Карпат. Доведено, що одночасно з насувами відбувались зсувні деформації, які забезпечували швидке просування фронту складчаcтості. Показано роль скидових деформацій з віссю розтягу σ₃ північно-східної та північно-західної орієнтацій. Припущено їх відносно молодий вік. У регіональному плані формування структури Скибового покриву пов’язане з формуванням Південних і Західних Карпат. У глобальному масштабі дія тангенціальних сил північно-західного і субмеридіонального напрямків пояснюється конвергенцією Адріатичної та Європейської мікроплит, а також Африкано-Аравійської та Євразійської мегаплит. New results of interpretation of tectonophysical investigations of the flysh deposits in the Skyba nappe of the Ukrainian Carpathians carried out in four areas in its northwestern and central parts are presented. Complex application of structural — paragenetic and kinematic analyses helped to synchronize three parameters — time of deformation, azimuths of the main axes of stresses orientation and deformation modes for prefolding, folding and postfolding stages of development of the outer part of the Ukrainian Carpathians. It has been proved that thrust shear strain was coeval with strike-slip that provided the rapid advancement of the thrust front. The role of normal faulting with σ₃ axis stretching of northeastern and northwestern orientations has been shown. It is assumed that the mentioned deformations had relatively young age. Formation of the Skyba nappe structure is related to the development of the Western and Southern Carpathians. In the global scale the activity of the tangential forces of north-western and sub-longitudinal directions is explained by the convergence of the Adriatic and European microplates and also the African-Arabian and Eurasian mega-plates. Приведены новые результаты интерпретации тектонических исследований флишевых отложений Скибового покрова Украинских Карпат, выполненных на четырех участках в его северо-западном и центральном районах. Комплексное применение структурно-парагенетического и кинематического анализов позволило осуществить синхронизацию трех параметров - времени деформации, азимутов ориентации главных осей напряжений и деформационных режимов для доскладчатого, складчатого и послескладчатого этапов развития внешней части Украинских Карпат. Доказано, что одновременно с надвигами происходили сдвиговые деформации, обеспечивавшие продвигания фронта складчатости. Показана роль сбросовых деформаций с осью растяжения σ₃ северо-восточной и северо-западной ориентировок. Допускается их относительно молодой возраст. В региональном плане формирование структуры Скибового покрова связано с формированием Южных и Западных Карпат. В глобальном масштабе действие тангенциальных сил северо-западного и субмеридионального направлений объясняется конвергенцией Адриатической и Европейской микроплит, а также Африкано-Аравийской и Евразийской мегаплит.