Болтышская импактная структура и ее ударно-расплавленные породы - Гуров, Е.П.; Шехунова, С.Б.; Пермяков, В.В. (Геофизический журнал, 2011)
Бовтиський кратер у центральній частині Українського щита є складною імпактною структурою, яка утворена глибоким внутрішнім кратером з центральним підняттям у центрі та периферійною депресією. Внутрішній кратер заповнений потужною кільцеподібною товщею ударнорозплавлених порід, що оточує центральне підняття. Товщу складають два головні типи порід: мікропорфірові породи зі склуватою матрицею та породи з кристалічною матрицею. Породи зі склуватою матрицею утворилися за застигання сухого імпактного розплаву, тоді як породи з кристалічною матрицею сформовані у крайових частинах товщі під взаємодією розплаву з поверхневими водами та породами, що містять воду. Встановлено, що Бовтиська структура утворилася внаслідок падіння хондритового астероїда 65,17 ± 0,64 млн років тому на крейдяно-палеогеновому рубежі одночасно з кратером Чіксулуб у Мексиці, який спричинив масове вимирання органічного світу наприкінці мезозою. The Boltysh crater in the central part of the Ukrainian Shield is a complex impact structure composed by a deep inner crater with a central uplift and a peripheral depression. The powerful annular sheet of impact melt rocks fills the inner crater around the central uplift. Two main types of impact melt rocks are presented in the sheet: the microporphyric rocks with glassy matrix and rocks with crystalline matrix without any glass. While the glassy matrix melt rocks are the product of solidification of a dry melt, the crystalline matrix melt rocks were formed in the marginal zones of the sheet by interaction with water and water-bearing substances. The age of the Boltysh structure is 65,17 ± 0,64 Ma that is an evidence of its formation at the CretaceousTertiary boundary simultaneously with the Chixhulub crater in Mexico, which caused a mass life extinction at the end of the Mesozoic. Болтышский кратер в центральной части Украинского щита является сложной импактной структурой, состоящей из глубокого внутреннего кратера с центральным поднятием в центре и периферической депрессии. Внутренний кратер заполняет мощная кольцеобразная толща ударнорасплавленных пород, окружающая центральное поднятие. Толщу слагают два главных типа пород: микропорфиритовые породы со стекловатой матрицей и породы с кристаллической матрицей. Породы со стекловатой матрицей образовались при застывании сухого импактного расплава, в то время как породы с кристаллической матрицей - в краевых частях толщи при взаимодействии расплава с поверхностными водами и вмещающими воду породами. Установлено образование Болтышской структуры вследствие падения хондритового астероида 65,17±0,64 млн лет тому назад на мел-палеогеновом рубеже одновременно с кратером Чиксулуб в Мексике, вызвавшим массовое вымирание органического мира в конце мезозоя.