Эволюция тектоносферы Волыно-Подольской плиты - Гордиенко, В.В.; Гордиенко, И.В.; Завгородняя, О.В.; Логвинов, И.М.; Тарасов, В.Н. (Геофизический журнал, 2011)
Розглянуто геологічну історію та схеми глибинних процесів у тектоносфері Волино-Подільської плити від пізнього докембрію до сучасності. Продемонстровано узгодження розрахованих (що відповідають уявленням адвекційно-поліморфної гіпотези) та експериментально встановлених параметрів. Детально проаналізовано процес сучасної активізації плити. За комплексом геолого-геофізичних даних визначено три зони сучасної активізації. Geological history and schemes of deep processes in tectonosphere of the Volyn-Podolian Plate from Upper Precambrian up to present have been considered. Concordance of calculated (conformed to the advection-polymorphous hypothesis) and experimentally determined parameters have been demonstrated. The process of recent activization of the plate has been analyzed in detail. Three zones of recent activization have been distinguished by the use of geological-geophysical data complex. Рассмотрены геологическая история и схемы глубинных процессов в тектоносфере Волдыно-Подольской плиты от позднего докембрия до современности. Показано согласование расчетных (отвечающих представоениям адвекционно-полиморфной гипотезы) и экспериментально установленных параметров. Детально проанализирован процесс современной активизации плиты. По комплексу геолого-геофизических данных выделены три зоны современной активизации.