Актуальные задачи конечно-разностной миграции поля преломленных волн - Верпаховская, А.О. (Геофизический журнал, 2011)
З часу появи сейсмічні методи вивчення будови земних надр ґрунтувались на виділенні та слідкуванні заломлених хвиль. Подальший розвиток методу заломлених хвиль (МЗХ) був пов’язаний з розробкою методів обробки та інтерпретації спостережених на земній поверхні хвильових полів для вирішення конкретних завдань регіональної, інженерної та розвідувальної сейсміки. Розглянуто основні етапи розвитку методів обробки спостереженого хвильового поля, які ґрунтуються на кінематичних та динамічних характеристиках заломлених хвиль, визначено сучасні актуальні завдання, пов‘язані з подальшим розвитком скінченно-різницевої міграції поля цих хвиль. Since their existence seismic methods for studies of the Earth interior were based on the allocation and tracing of refracted waves. Further development of the method of refracted waves (MRW) was associated with the creation of methods for processing and interpretation of the wave fields observed on the Earth surface for solving specific problems of regional, engineering and seismic exploration. The article considers the main stages of processing methods of observed wave field based on kinematic and dynamic characteristics of refracted waves, identified current actual problems associated with further development of finite-difference refraction field migration. С момента появления сейсмические методы изучения строения земных недр основывались на выделении и прослеживании преломленных волн. Дальнейшее развитие метода преломленных волн (МПВ) было связано с разработкой методов обработки и интерпретации наблюденных на дневной поверхности волновых полей для решения определенных задач региональной, инженерной и разведочной сейсморазведки. Рассмотрены основные этапы развития методов обработки наблюденного волнового поля, основанных на изучении кинематических и динамических характеристик преломленных волн, определены современные актуальные задачи, связанные с дальнейшим развитием конечно-разностной миграции поля преломленных волн.