Тектонические движения в зоне сочленения Донбасса с Приазовским блоком Украинского щита по палеомагнитным данным - Глевасская, М.И.; Орлова, А.М. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено результати нової тектонічної інтерпретації палеомагнітних векторів з осадових, вулканогенних і гіпабісальних утворень Волновахської зони розломів. Визначено, що на ділянках відбору орієнтованих зразків для пород характерні різні залягання, напрями поворотів у горизонтальній площині і переміщення. Внаслідок палеомагнітної реконструкції у межах відслонень встановлено, що первісне простягання деформованих осадових і вулканогенних порід у середньому північно-західне 310°. Середні напрями доскладчастої намагніченості одновікових порід з різних відслонень добре узгоджуються в давній системі координат. Нові координати віртуальних геомагнітних полюсів за даними дослідження осадових, вулканогенних і гіпабісальних порід Волновахської зони розломів: живетський ярус середнього девону Ф=16,2° пн. ш.; L = 131,8° сх. д.; α₉₅ = 3,3°; франський ярус верхнього девону Ф=40,4° пн. ш.; L=152,1° сх. д.; α₉₅=5,9°; фаменський ярус верхнього девону Ф=40,3° пн. ш.; L=150,6° сх. д.; α₉₅=3,9°. Перм (270 млн років) Ф=53,7° пн. ш., L =155,5° сх. д.; α₉₅=4,2°. Визначено поворот території дослідження за годинниковою стрілкою на 11° навколо вертикальної осі. Results of new tectonic interpretation of paleomagnetic vectors from sedimentary, volcanogenic and hypabyssal formations of the Volnovakha fault zone have been presented. It has been found that in the sites of oriented rocks sampling different nature of bedding, directions of rotating in horizontal plane and relocation are unique for them. As a result of paleomagnetic reconstruction within outcrops it has been found that the initial strike of deformed sedimentary and volcanogenic rocks is at an average northwestern along the azimuth 310°. Average directions of prefolding magnetization of even-aged rocks from different outcrops are in good accordance in the ancient coordinate system. New coordinates of virtual geomagnetic poles according to the data of studies of sedimentary, volcanogenic and hypabyssal rocks of the Volnovakha fault zone are the following: Zhyvetian layer of the Middle Devonian Ф=16,2° n. lat.; L =131,8° e. long.; α₉₅=3,3°; Franian layer of the Late Devonian Ф=40,4° n. lat.; L=152,1° e. long.; α₉₅=5,9°; Famenian layer of the Late Devonian Ф=40,3° n. lat.; L=150,6° e. long.; α₉₅=3,9°. Permian (270 Ma) Ф=53,7° n. lat., L=155,5° e. long.; α₉₅ =4,2°. Clockwork rotation of the area of the studies has been determined by 11° about the vertical axis. Приведены результаты новой тектонической интерпретации палеомагнитных векторов из осадочных, вулканогенных и гипабиссальных образований Волновахской зоны разломов. Определено, что на участках отбора ориентированных образцов для пород характерны различные залегания, направления поворотов в горизонтальной плоскости и перемещения. В результате палеомагнитной реконструкции в пределах обнажений установлено, что первоначальное простирание деформированных осадочных и вулканогенных пород в среднем северо-западное по азимуту 310 . Средние направления доскладчатой намагниченности одновозрастных пород из различных обнажений хорошо согласуются в древней системе координат. Новые координаты виртуальных геомагнитных полюсов по данным изучения осадочных, вулканогенных и гипабиссальных пород Волновахской зоны разломов: живетский ярус среднего девона Ф=16,2º с.ш.; L=131,8º в.д.; α₉₅=3,3º; франский ярус верхнего девона Ф=40,4 с.ш.; L=152,1º в.д.; α₉₅=5,9º; фаменский ярус верхнего девона Ф=40,3 с.ш.; L=150,6º в.д.; α₉₅=3,9º. Пермь (270 млн. лет) Ф=53,7º с.ш., L=155,5º в.д.; α₉₅=4,2º. Определен поворот территории исследования по часовой стрелке на 11º вокруг вертикальной оси.