Оцінка впливу додаткової системи аварійної живильної води на показник частоти пошкодження активної зони реакторів ВВЕР440/213 на прикладі енергоблоків №№ 1, 2 Рівненської АЕС - Ковтонюк, П.І.; Севбо, О.Є.; Невмержицький, В.П.; Охрімчук, В.В.; Очаковська, О.О. (Ядерна та радіаційна безпека, 2012)
За допомогою засобів імовірнісного аналізу безпеки оцінено вплив додаткової системи
аварійної живильної води на показник частоти пошкодження активної зони реакторів
енергоблоків №№ 1, 2 РАЕС. Порівнюються результати впливу попереднього та
впровадженого технічного проекту системи на цей показник. Показано особливості
моделювання елементів системи.
Ключові слова: аналіз безпеки енергоблоків, ВВЕР-440, множинні відмови устаткування,
зона без розриву, імовірнісний аналіз безпеки, частота пошкодження активної зони,
додаткова система аварійної живильної води, вихідні події аварій, дерево подій, дерево
відмов. С помощью средств вероятностного анализа безопасности оценивается влияние
дополнительной системы аварийной питательной воды на показатели частоты
повреждения активной зоны реакторов энергоблоков №№ 1, 2 РАЭС. Сравниваются
результаты влияния предварительного и внедренного технического проекта системы на
этот показатель. Показаны особенности моделирования элементов системы.
Ключевые слова: анализ безопасности энергоблоков, ВВЭР-440, множественные отказы
оборудования, зона без разрыва, вероятностный анализ безопасности, частота
повреж-дения активной зоны, дополнительная система аварийной пи-та-тельной воды,
исходные события аварий, дерево событий, дерево отказов. The influence of the auxiliary emergency feedwater system on Rivne-1&2 core damage
frequency is assessed in this paper. The influence is assessed by means of probabilistic safety
analysis methods. Results of preliminary and already implemented designs of the system are
compared. Besides, the paper presents specifics of modeling the system elements.
Keywords: power unit safety analysis, WWER-440, multiple equipment failures, “superpipe”
concept, probabilistic safety analysis, core damage frequency, auxiliary emergency feedwater
system, initiating events, event tree, fault tree.