Парціальні перерізи іонізації атома рубідію електронним ударом - Роман, В.І.; Купляускіене, А.В.; Боровик, О.О. (Доповіді НАН України, 2015)
Розраховано парцiальнi перерiзи електронної iонiзацiї 5s, 4p⁶, 4s², 3d¹⁰ оболонок атома
рубiдiю в релятивiстському наближеннi Кулона–Борна, бiнарних зiткнень та спотворених хвиль для енергiй зiткнень вiд порога до 600 еВ. Виконано порiвняльний аналiз
цих даних з експериментальним перерiзом автоiонiзацiї та повним перерiзом однократної iонiзацiї атома рубiдiю. Показано, що кожне з розглянутих наближень задовiльно вiдображає реальну картину процесу прямої iонiзацiї атома рубiдiю лише в окремих
енергетичних областях, а саме: в припороговiй областi — це наближення спотворених
хвиль, а при бiльших енергiях зiткнень — це наближення бiнарних зiткнень. Рассчитаны парциальные сечения электронной ионизации 5s, 4p⁶, 4s², 3d¹⁰ оболочек атома
рубидия в релятивистском приближении Кулона–Борна, искаженных волн и бинарных соударений при энергиях столкновений от порога до 600 эВ. Проведен сравнительный анализ этих данных с экспериментальным сечением автоионизации и полным сечением однократной ионизации атома рубидия. Показано, что каждое из рассмотренных приближений удовлетворительно отражает реальную картину процесса прямой ионизации атома рубидия лишь в отдельных энергетических областях, а именно: в припороговой области — это приближение искаженных волн, а при больших энергиях столкновений — это приближение бинарных соударений. The partial ionization cross-sections of the 5s, 4p⁶, 4s², 3d¹⁰ shells of a rubidium atom are
calculated by using the relativistic distorted-wave, Coulomb-Born and binary–encounter–dipole
approximations for the incident electron energies from the threshold up to 600 eV. The comparative
analysis of the data with the experimental autoionization cross-section and the total single ionization cross-section of a rubidium atom is performed. Each of the considered approximations reflects
satisfactorily the direct ionization of rubidium atom only in the certain energy regions, namely, the
distorted-wave approximation at low impact energies, and the binary–encounter–dipole approximation at high impact energies.