Зміщення бульбашок газу при спливанні з дна до поверхні моря - Лялько, В.І.; Воробйов, А.І.; Гейхман, А.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Аналiзуються величини зсуву течiями у морськiй товщi бульбашок газу при їх спливаннi i виносi холодних придонних вод з дна до поверхнi моря, що приводить до утворення аномалiй зниження температури (АЗТ), якi при достатнiх об’ємах видiлень газу можуть слугувати пошуковим критерiєм наявностi покладiв вуглеводнiв (ВВ). Пiд впливом морських течiй вiдбувається змiщення АЗТ поверхнi моря по латералi на вiдстанi до кiлька сотен метрiв вiдносно мiсць видiлення ВВ з дна моря, що необхiдно враховувати при пошуках покладiв ВВ на морi за матерiалами супутникових зйомок у тепловому дiапазонi. Анализируются величины смещений течениями в морской толще пузырьков газа при их всплывании и выносе холодных придонных вод со дна к поверхности моря, что приводит к образованию аномалий понижения температуры (АПТ), которые при достаточных об’емах выделений газа могут служить поисковым критерием наличия залежей углеводородов (УВ). Под влиянием морских течений происходит смещение АПТ поверхности моря по латерали на расстояния до нескольких сотен метров относительно мест выделений УВ со дна моря, что необходимо учитывать при поисках залежей УВ на море с помощью спутниковых съемок в тепловом диапазоне. Displacements of gas bubbles by currents in the sea thickness are analyzed at their emerging and carrying out of cold benthonic waters from the sea bottom to the sea surface that leads to the formation of temperature lowering anomalies, which, at sufficient volumes of gas discharges, can serve as the search criterion of the presence of hydrocarbon deposits. Under the influence of sea currents, there is a lateral displacement of temperature lowering anomalies along the sea surface at distances up to several hundred meters relatively the places of hydrocarbon discharges from the sea bottom. This should be considered during the searches for hydrocarbon deposits on the sea by means of satellite surveys in the thermal range.