Закономірності формування комутагенезу в опромінених соматичних клітинах людини - Пилипчук, О.П.; Дьоміна, Е.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Вперше дослiджено закономiрностi формування комутагенних ефектiв в опромiнених
клiтинах (Т-лiмфоцитах) здорових осiб пiд впливом верапамiлу та аскорбiнової кислоти. Визначено, що додаткова дiя дослiджених препаратiв у концентрацiях, що перевищують значення терапевтичної, потенцiюють ефекти малих доз iонiзуючої радiацiї
(0,3 Гр) в 1,5 раза. При опромiненнi у високих дозах (2,0 Гр) аскорбiнова кислота та верапамiл виявляють комутагеннi ефекти, пiдвищуючи рiвень аберацiй хромосом в 1,4 раза, незалежно вiд концентрацiї препаратiв. Впервые исследованы закономерности формирования комутагенных эффектов в облученных
клетках (Т-лимфоцитах) здоровых лиц под влиянием верапамила и аскорбиновой кислоты. Определено, что дополнительное действие исследованных препаратов в концентрациях,
превышающих значение терапевтической, потенцируют эффекты малых доз ионизирующей
радиации (0,3 Гр) в 1,5 раза. При облучении в высоких дозах (2,0 Гр) аскорбиновая кислота и верапамил проявляют комутагенные эффекты, повышая уровень аберраций хромосом в 1,4 раза, независимо от концентрации препаратов. The pattern (regularity) of co-mutagenic effects formation in healthy individuals’ irradiated cells
(T-lymphocytes) under verapamil and ascorbic acid treatment is studied. It is determined that
the additional action of the investigated drugs in concentrations greater than the therapeutic one
potentiate the effects of low doses of ionizing radiation by 1.5 times. Ascorbic acid and verapamil show co-mutagenic effects under high-dose irradiation (2.0 Gy), increasing the chromosomal aberration level by 1.4 times, regardless of the concentration of drugs.