Моделювання повільного зростання тріщини зчеплення у в’язкопружному тілі - Камінський, А.О.; Селіванов, М.Ф. (Доповіді НАН України, 2015)
Запропоновано модель повiльного зростання трiщини зчеплення, обумовленого лiнiйно-в’язкопружними властивостями матерiалу. Постановка задачi передбачає виконання умови плавностi змикання берегiв трiщини та закону зчеплення–вiдриву в кожний
момент часу. Модель демонструє збiльшення зони зчеплення пiд час iнкубацiйного перiоду розвитку трiщини та при зростаннi її розмiру. Предложена модель медленного роста трещины сцепления, обусловленного линейно-вязкоупругими свойствами материала. Постановка задачи предусматривает выполнение условий
плавности смыкания берегов трещины и закона сцепления–отрыва в каждый момент времени. Модель демонстрирует увеличение размера зоны сцепления как во время инкубационного периода развития трещины, так и при ее распространении. A model cohesive crack growth due to viscoelastic properties of a material is proposed. The problem
statement takes into account that the condition of closure smoothness and the traction-separation
law hold true at an arbitrary moment of time. The model demonstrates increasing the cohesive zone
size both during the incubation period of crack propagation and during the crack growth.