Трехмерная P-скоростная модель верхней мантии Западного Средиземноморья - Бугаенко, И.В.; Шумлянская, Л.А.; Заец, A.H.; Цветкова, Т.А. (Геофизический журнал, 2012)
Представлено 3D P-швидкісну модель верхньої мантії території Західного Середземномор’я. Використано запропонований В. С. Гейком розв’язок задачі сейсмічної томографії із застосуванням тейлорового наближення рівняння ейконала та хвильового рівняння. Виявлено вплив на швидкісну будову мантії під Західним Середземномор’ям похилих шарів, що поширюються на різних глибинах з півдня (Африканська платформа), заходу (Атлантика) та сходу (Адріатична мікроплита). The paper presents 3D P-velocity structure of the upper mantle beneath Western Mediterranean region. Taylor approximation of eikonal equation and wave equation proposed by V. S. Geyko have been used. Influence on the velocities structure of the mantle under Western Mediterranean of oblique layers, spreading at different depths from the South (African platform), the West (Atlantic) and the East (Adriatic micro-plate) has been revealed. Представлена 3D P-скоростная модель верхней мантии территории Восточного Средиземноморья. Использовано предложенное В.С. Гейко решение задачи сейсмической томографии с применением тейлорового приближения уравнения эйконала и волнового уравнения. Выявлено влияние на скоростное строение мантии под Западным Средиземноморьем наклонных слоев, распространяющихся на разных глубинах с юга (Африканская платформа), запада (Атлантика) и востока (Адриатическая микроплита).