Гравиразведка при изучении геологического строения и нефтегазоносности площадей Среднекуринской впадины Азербайджана - Гадиров, В.Г. (Геофизический журнал, 2012)
Розглянуто питання застосування гравірозвідки для вивчення геологічної будови і нафтогазоносності на площах Середньокуринської западини Азербайджану. Наведено модельні розрахунки для обґрунтування відображення локальних піднять у гравітаційному полі. Показано, що підняття мезозою у западині відбиваються локальними гравітаційними максимумами внаслідок високої ефективної густини відкладів. Характерні локальні мінімуми, які виділено на фоні локальних максимумів, пов’язані з покращенням колекторських властивостей відкладів і наявністю вуглеводнів у розрізі. На основі гравіметричних даних описано будову мезозойських структур, оцінено нафтогазоносність у південно-східній частині западини. Application of gravity survey problems for studies of geological structure and oil and gas resources in the Middle Kura depression areas of Azerbaijan is considered. Model calculations for justification of basis reflection of local uplift in gravitational field have been conducted. It has been shown that uplifts by Mesozoic in the Middle Kura depression are expressed by local gravitational maxima, owing to high effective density of these deposits. But characteristic local minima, distinguished in local maxima background are connected with reservoir features improvement of sediments and presence of hydrocarbon in the section. Some geological results achieved on the base of gravimetric data, on the structure of Mesozoic deposits and on oil-gas resources estimation in the southeastern part of the Middle Kura depression have been presented. В статье рассматриваются вопросы применения гравиразведки для изучения геологического строения и нефтегазоносности на площадях Среднекуринской впадины Азербайджана. Проведены модельные расчеты для обоснования отображения локальных поднятий в гравитационном поле. Показано, что поднятия по мезозою в Среднекуринской впадине выражаются локальными гравитационными максимумами в силу высокой эффективной плотности этих отложений. Характерные локальные минимумы, выделенные на фоне локальных максимумов связываются с улучшением коллекторских свойств отложений и наличием углеводородов в разрезе. На основе гравиметрических данных описано строение мезозойских структур, дана оценка нефтегазоносности в юго-восточной части впадины.