Происхождение и история развития пролива Брансфилда (с учетом интерпретации данных ГСЗ) - Козленко, Ю.В.; Козленко, М.В. (Геофизический журнал, 2012)
На основі аналізу матеріалів ГСЗ показано принципову різницю в будові земної кори північно-західних материкових окраїн півострова Триніті (субокеанічній) та Землі Грейама (субконтинентальній). Виходячи з подоби геоморфологічних елементів по обидва боки трогу Брансфілда, Антарктичний півостров і Південношетландські острови могли складати єдину структуру, на підставі чого зроблено висновок щодо ймовірного походження проливу в результаті спредингового розсуву дна внаслідок рифтогенезу. За даними GPS-спостережень розраховано, що розкриття проливу Брансфілда могло початися в інтервалі 26—37 млн років тому, тобто в пізньому палеогені — ранньому неогені. На основі інтерпретації сейсмічних моделей запропоновано схему історії розвитку проливу Брансфілда. Essential difference in the structure of the earth’s crust of the northwestern continental margins of the Trinity peninsula (suboceanic) and Graham Coast (subcontinental) has been shown on the base of DSS data analysis. In agreement with similarity of geomorphologic elements on both sides of Bransfield Trough it has been shown that the Antarctic Peninsula and South-Shetland islands could be a single structure that was a reason to come to conclusion on the probable origin of the straight as a result of spreading motion apart of the bottom as a result of riftogenesis. Using GPS observations data it was calculated that the opening of the Bransfield Straight could begin within the interval of 26—37 mil years ago, i.e. in the Late Paleogene — Early Neogene. A scheme of the history of the Bransfield Straight development has been proposed on the base of seismic models interpretation. На основании анализа материалов ГСЗ показана принципиальная разница в строении земной коры северо-западных материковых окраин полуострова Тринити (субокеанической) и Земли Грейама (субконтинентальной). Исходя из подобия геоморфологических элементов по обе стороны трога Брансфилда, Антарктический полуостров и Южно-Шетландские острова могли составлять единую структуру, на основании чего сделан вывод относительно вероятного происхождения пролива в результате спредингового раздвижения дна в результате рифтогенеза. По данным GPS-наблюдений рассчитано, что раскрытие пролива Брансфилда могло начаться в интервале 26-37 млн лет назад, то есть в позднем палеогене-раннем неогене. На основании интерпретации сейсмических моделей предложена схема истории развития пролива Брансфилда.