Генезис и термодинамическая эволюция внешних геосфер - Белевцев, Р.Я. (Геофизический журнал, 2012)
На підставі термодинамічного та кінетичного аналізів даних стосовно РТ-умов у зовнішніх геосферах обґрунтовано нові геохімічні ідеї щодо генезису та еволюції високотемпературної газоводної атмосфери (800—375 °С) в археї (3,8—2,8 млрд років тому), кислого океану та вільного атмосферного кисню у ранньому протерозої за реакцією: Cl₂(r)+H₂O(ж)=2Cl⁻(в)⁺2H+(в)+0,5О₂(г). У рифеї під впливом осадонагромадження нейтралізувалась кисла океанічна вода й створились сприятливі умови для виникнення життя на Землі. За активізації тектоніки літосферних плит у фанерозої відбуваються зростання гір, збільшення швидкості літогенезу, посилення вулканізму та потужності землетрусів, еволюція життя, падіння Po₂ в атмосфері, загальне похолодання, що особливо проявилось у неогені та четвертинному періоді. На планетах Марс і Місяць має проявитися подібна до земної еволюція зовнішніх сфер у ранньому докембрії. In the article on the basis of thermodynamic and kinetic analysis of data of PT-conditions in outward geospheres new geochemical ideas about genesis and evolution of high-temperature gaswater atmosphere (800—375 °C) in the Archean, sour ocean and free atmospheric oxygen in the Early Proterozoic by reaction: Cl₂(g)+H₂O(l)=2Cl⁻(w)⁺2H+(w)+0,5O₂(g) have been grounded. New genetic model of big uranium deposits by infiltrate sour and oxidatic oceanic water in rocks the Ukrainian shield is proposed. In the Ripheus lithogenesis decrease sour dissolution of ocean water, and life on the Earth are arisen. With the Phanerozoic by active Plate tectonics fast growth of mountains, speed of lithogenesis, strengthtnning of earthquake and voulcanism, decrease of Po₂ in atmosphere, especially in the Neogene and Quarternary period were displayed. On the planets Mars and Moon by analogy with earth evolution of outward geospheres in the Early Proterozoic must were displayed. На основании термодинамического и кинетического анализов данных о РТ-условиях во внешних геосферах обоснованы новые идеи о происхождении и эволюции высокотемпературной (800-375°С) газоводной атмосферы в архее (3,8-2,8 млрд лет назад) на поверхности плагиогранитной земной коры, которая охладилась до критической температуры воды - 375°С. В раннем протерозое при конденсации газоводной атмосферы сформировался кислый океан, образовался свободный атмосферный кислород по реакции: Cl₂(r)+H₂O(ж)=2Cl⁻(в)⁺2H+(в)+0,5О₂(г). В раннем рифее появилась первая суша и началось осадконаколение, которое способствовало нейтрализации океанической воды при снижении температуры до нормальной 1,2-1,0 млрд лет назад создались благоприятные условия для возникновения жизни на Земле. При активизации тектоники плит, особенно с фанерозоя, рост гор, увеличение скорости осадконакопления, эволюция жизни, падение Po₂ в атмосфере, усиление вулканизма и мощности землетрясений, общее похолодание, что особенно интенсивно проявилось в неогене и четвертичном периоде. На планетах Марс и Луна должна проявиться подобная земной эволюция внешних сфер в раннем докембрии.