О распространении струй расплава в бассейне испаряющегося охладителя - Вахид Хасани Могаддам; Казачков, И.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2010)
Исследуются особенности распространения толстых струй расплава кориума в
подреакторном бассейне испаряющегося охладителя в пассивной системе защиты от
тяжелых аварий на АЭС. Рассмотрены модели внедрения струй и охлаждения
образующихся капель расплава, проведены вычислительные эксперименты для
установления качественных и количественных характеристик системы, которые
могут быть полезными при конструировании и внедрении систем пассивной защиты
от тяжелых аварий с подреакторным бассейном воды. Досліджуються особливості розповсюдження товс-тих струмeнів розплаву
коріуму в підреакторному басейні випаровуваного охолоджувача в пасивній системі
захисту від тяжких аварій на АЕС. Розглянуто моделі проникнення струменів та
охолодження крапель розплаву, що утворюються, проведено обчислювальні
експерименти для встановлення якісних та кількісних характеристик системи, що
можуть бути корисними у процесі конструювання та впровадження систем пасивного
захисту від тяжких аварій з підреакторним басейном води. The peculiarities of the thick corium melt jets’ spreading in the pool of volatile coolant
under reactor vessel of the passive protection system against severe accidents at NPP are
studied. The models for jet penetration and melt drops cooling after jet disintegration are
considered and the numerical simulation for revealing of the quantitative and qualitative
features of the system are performed, which may be useful for design and implementation of
the passive protection systems against severe accidents based on application of the water pool
under reactor vessel.