Моделирование Чернобыльской аварии - Халимончук, В.А.; Кучин, А.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2011)
Проанализированы физические и конструкционные недостатки реактора РБМК-
1000, которые привели к аварии на энергоблоке № 4 Чернобыльской АЭС 26 апреля 1986 г:
положительный паровой коэффициент реактивности и дефект конструкции стержней
СУЗ. Рассматривается вклад каждого из этих недостатков в развитие аварии.
Показано, что решающую роль «спускового механизма» сыграл конструктивный дефект
стержней СУЗ. Проаналізовано фізичні та конструкційні недоліки реактора РБМК-1000, які
призвели до аварії на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС: додатний паровий коефіцієнт
реактивності та дефект конструкції стержнів СУЗ. Розглядається внесок кожного з
недоліків у розвиток аварії. Показано, що вирішальну роль «спускового» механізму
відіграв конструктивний дефект стержнів. The physical and structural drawbacks of RBMK reactors that led to the accident at
Chernobyl unit 4 are analyzed. They are as follows: positive void reactivity coefficient and
defects in the design of the reactor core protection system. Contribution of each drawback to the
accident development is assessed. It is shown that the drawback in the design of control rods
triggered the accident.