Визначення коефіцієнта ослаблення потужності еквівалентної дози гамма- випромінювання матеріалом оболонки циліндричних контейнерів для тимчасового зберігання рідких радіоактивних відходів - Жигалов, Я.А.; Пшеничний, В.А. (Ядерна та радіаційна безпека, 2014)
Розглянуто питання математичного моделювання в процесі визначення коефіцієнта
(кратності) ослаблення потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД)
матеріалом оболонки циліндричних контейнерів об’ємом 200 літрів типів ЗП 551.040.00.00,
А 2201.00.000 (клас безпеки 3Н) та КРО-200 (клас безпеки 4Н), призначених для тимчасового
зберігання сольового плаву на АЕС України. За допомогою розробленої математичної моделі,
що враховує основні фізичні процеси розсіяння гамма-квантів та фізичні характеристики
матеріалів, отримано значення коефіцієнтів ослаблення ПЕД оболонкою для деяких реальних
бочок-контейнерів, які використовуються на Хмельницькій АЕС. Виконано аналіз радіаційно-
захисних властивостей оболонок розглянутих контейнерів. Рассмотрены вопросы математического моделирования при определении
коэффициента (кратности) ослабления мощности эквивалентной дозы гамма-излучения
(МЭД) материалом оболочки цилиндрических контейнеров объемом 200 литров типов
ЗП 551.040.00.000, А 2201.00.000 (класс безопасности 3Н) и КРО-200 (класс безопасности
4Н), предназначенных для временного хранения солевого плава на АЭС Украины. С
помощью разработанной математической модели, учитывающей основные физические
процессы рассеяния гамма-квантов и физические характеристики материалов, получены
значения коэффициентов ослабления МЭД оболочкой для некоторых реальных бочек-
контейнеров, которые используются на Хмельницкой АЭС. Выполнен анализ
радиационно-защитных свойств оболочек рассмотренных контейнеров. The paper discusses mathematical modeling in determining the attenuation factor
(multiplicity) for gamma equivalent dose rate for material of 200-liter cylindrical containers of
ZP 551.040.00.000 and A 2201.00.000 types (safety class 3N) and KRO-200 type (safety class
4N) intended for temporary storage of salt fusion cake at Ukrainian NPPs. The developed
mathematical model, which incorporates basic physical processes of gamma-ray scattering and
physical characteristics of materials, was employed to calculate the attenuation factors for
equivalent dose rate for shells of some real drum containers used at Khmelnitsky NPP.
Radiation-protective properties of the containers were analyzed.