К проблеме объективности права - Булыгин, Е. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2005)
Ця стаття присвячена проблемі об’єктивності права. На думку автора, відповідно до концепції
правового позитивізму, право створюється людськими діями (тезис соціальних джерел) і не має не-
обхідного зв’язку з мораллю. Об’єктивність означає, що зміст правової системи можливо описати че-
рез істинні твердження. Для позитивістського підходу є важливими два питання: (i) чи можлива вільна від цінностей правова наука? та (іі) чи завжди існує вірна відповідь на будь-яку правову проблему? Автор пропонує позитивну відповідь на перше питання та негативну – на друге. Ці відповіді базуються на двох концептуальних розрізненнях: а) поміж нормами і нормативними пропозиціями і б) між
вірними та істинними відповідями на правові запитання. Об’єктивність права пов’язана з можливістю надання істинних відповідей; визначеність стосується вірних відповідей. Правова система об’єктивна навіть тоді, коли вона містить прогалини чи протиріччя, тобто коли навіть в деяких випадках не обумовлює вирішення судового спору. This article is dedicated to a problem of objectivity of law. The Author maintains, that for the positivist
conception the law is created by human actions (the social sources thesis) and has no necessarily connection
with morality. Objectivity means, that it is possible to describe the contents of a legal system by means of
true statements. Two questions are essential for the positivistic approach: (i) is a legal science free of values
possible? and (ii) is there always a right answer to every legal problem? The Author’s answer to (i) is positive,
and to (ii), negative. These answers are based on two conceptual distinctions: a) between norms and
norm propositions, and b) between true and right answers to legal questions. Objectivity of law is related to
the possibility of giving true answers; determinacy is related to right answers. A legal system is objective,
even if it contains gaps or contradictions, i.e. if in some cases it does not determine the outcome of a legal
dispute.