Флора высших растений Болгарии: история изучения, структура и проблемы охраны - Ташев, А.Н. (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 2008)
Розглянуто історію вивчення і систематичну структуру флори Болгарії, особливості поширення видів, синантропну компоненту, ендемізм флори, центри видоутворення та основні питання охорони флори у Болгарії. За сучасними даними, тут виявлено близько 4000 видів, 906 родів та 153 родини судинних рослин і 719 видів, 212 родів та 79 родин мохоподібних. Найбільше видове багатство характерне для флор Родопських (2483 видів) та Балканських гір (2372), масивів Пірина (2079) та Ріли (2023). Понад 600 видів (14 % флори) є адвентивними. Ендемічний елемент флори Болгарії становить 515 видів (12,9 %), у тому числі болгарських ендеміків — 194 види, балканських — 321 вид (8 %), з них у Родопах ростуть, відповідно, 80 і близько 85 ендеміків.
У Болгарії створено майже 400 природоохоронних територій, серед них 3 національні парки і 17 біосферних заповідників. До Червоної книги НР Болгарії (1984) внесено 763 види рослин (21 %). За законом про біорізноманітність у Болгарії (2002) охороні підлягають 589 видів і підвидів (15,1 %), у Червоні списки IUCN включені 106 видів (2,7 %), CITES — 74 види, Бернську конвенцію — 54, Директиву 92/43 Ради Європейського Союзу — 11 видів флори Болгарії. Запропоновано напрямки майбутніх досліджень флори Болгарії та виділено основні проблеми її охорони. The paper presents a review of the studies on the Bulgarian flora, its systematic structure, patterns of the species’ distribution, synanthropic floristic component, endemism, speciation centers, and the main problems related to the flora conservation. According to the current studies, the Bulgarian flora comprises 4000 species, 906 genera, and 153 families of vascular plants, and 719 species, 212 genera and 79 families of mosses. The highest species diversity is observed in the Rhodopes (2483 species), Stara Planina (Balkan Mountains — 2372 spp.), the massifs of Pirin (2079 spp.) and Rila (2023 spp.). More than 600 species (14 % of the flora) are adventive (alien) species. The endemic element in the Bulgarian flora amounts to 515 species (12,9 %), including Bulgarian endemics — 194 species, and Balkan endemics — 321 species (8 %). Total 80 Bulgarian and 85 Balkan endemics occur in the Rhodopes. There are about 400 protected areas in Bulgaria, including three national parks and 17 biosphere reserves. The Red Data Book of Bulgaria (1984) includes 763 plant species (21 %).
The Biodiversity Act of Bulgaria (2002) declared 589 species and subspecies (15,1 %) as protected. Also, 106 species (2,7 %) are listed in the IUCN Red List, 74 species — in CITES Convention, 54 species — in Bern Convention, and 11 species — in the Directive 92/43 of EEC. The future trends of studies of the Bulgarian flora are outlined and special attention is given to the conservation issues.