Протоколи допитів утікачів з ногайського полону в російському Азові у 1696 р. (за документами Державного архіву Воронізької області) - Грибовський, В.В. (Архіви України, 2014)
Вперше публікуються документи Державного архіву Воронізької області про втікачів з ногайського полону, що містять їхні свідчення стосовно набігів кочовиків на українські землі, висвітлюють умови життя ногайських ясирів, реакцію кримських татар і ногайців на здобуття російськими військами турецької фортеці Азов у 1696 р. Впервые публикуются документы Государственного архива Воронежской
области о беглецах из ногайского плена, которые содержат их свидетельства о
набегах кочевников на украинские земли, освещают условия жизни ногайских
ясырей, реакцию крымских татар и ногайцев на взятие российскими войсками
турецкой крепости Азов в 1696 г. There are published for the first time the documents of the State Archives of
Voronezh Region about the escapees of Nogai captivity. The documents present
their evidences about the incursions of nomads on Ukrainian territory, highlight the
life conditions of Nogai Yasirs, the reaction of Crimea Tatars and Nogais on the
capture of Asov Turkish Fortress in 1696 by Russian forces.