Взбросы и надвиги в земной коре Кировоградского рудного района и связь с ними уранового оруденения - Гинтов, О.Б.; Мычак, С.В. (Геофизический журнал, 2012)
За даними тектонофізичного вивчення уранових родовищ центральної частини Українського щита показано, що родовища сформувалися на етапі стиснення земної кори між двома етапами розтягнення. Стиснення заважало наскрізному проходженню рудних розчинів до земної поверхні, вище ерозійного зрізу. При цьому утворювались структури типу підкидів, висячі крила яких слугували екраном для рудних розчинів. Зруденіння концентрувалося переважно у розривах, що залягають похило (насувах) і кінематично спряжені з підкидами. In accordance with the data of tectonophysical studies of a set of uranium deposits of the central part of the Ukrainian shield it was shown that those deposits were formed on the stage of compression of the Earth’s crust between two stages of stretching. The stretching prevented through passage of ore solutions to the day surface above the surface of erosion. In this case the structures of uplifts type with hanging flanks that served as a screen for ore solutions were formed. Ore mineralization was mainly concentrated in ruptures with oblique bedding (thrust faults) and were kinamatically conjugated with thrusts. По данным тектонофизического изучения ряда урановых месторождений центральной части Украинского щита показано, что месторождения сформировались на этапе сжатия земной коры между двумя этапами растворов к земной поверхности, выше эрозионного среза. При этом образовались структуры типа взбросов, висячие крылья которых служили экраном для рудных растворов. Оруденение концентрировалось главным образом в полого залегающих разрывах (надвигах), кинематически сопряженных со взбросами.