Пространственно-временная динамика событий в детерминированных моделях типа БТВ - Спиртус, В.Б. (Геофизический журнал, 2012)
Розглянуто ґратчасті моделі типу БТВ з довільним розташуванням комірки підтоку енергії, зокрема ті, що мають можливість додаткової дисипації у повільному часі. Встановлено якісну подібність модельних подій та реальної сейсмічності в таких аспектах: фрактальна динаміка мігруючої активності, логлінійний взаємозв’язок максимуму часової компоненти та магнітуди, стягування подій низького рангу до місця майбутньої великої. The latticed models of the BTV type with the arbitrary arrangement of cell of underrun of energy are considered, including possibility of additional dissipation in slow time. Qualitative similarity of model events and real seismicity in the following relations is set: fractal dynamics of migration activity, loglinear relationship of maximum of temporal components with magnitude, gathering of events of low grade to the place of future strong ones. Рассмотрены решетчатые модели типа БТВ с произвольным расположением ячейки подтока энергии, в том числе имеющие возможность дополнительной диссипации в медленном времени. Установлено качественное подобие модельных событий и реальной сейсмичности в следующих отношениях: фрактальная динамика мигрирующей активности, логлинейная взаимосвязь максимума временной компоненты и магнитуды, стягивание событий низкого ранга к месту будущего крупного.