Дослiдження валової первинної продуктивностi основних сiльськогосподарських культур центральних та пiвденних областей України з використанням супутникового продукту MOD17 - Сахацький, О.I.; Жолобак, Г.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Наведено першi результати використання показникiв валової первинної продуктивностi
за даними супутникового продукту MOD17 за 2012–2013 рр. для обчислення параметрiв
асимiляцiї карбону посiвами озимих зернових, соняшнику та кукурудзи Миколаївської,
Днiпропетровської, Черкаської та пiвденної частини Київської областей. Виявлено, що
найвищi значення GPP (8,86 г С · м⁻² · доба⁻¹) були характернi для посiвiв озимих зернових у фазу колосiння-цвiтiння. Цi показники впродовж наступного мiсяця рiзко знижувались до 2,6 г С · м⁻² · доба⁻¹. Для перiоду з жовтня 2012 р. до жовтня 2013 р.
найвище сумарне значення GPP отримано для Днiпропетровщини (понад 17 Мт вуглецю). Загалом внесок рослинного покриву агроценозiв у рiчнi показники GPP становить
понад 55% для Миколаївської та Днiпропетровської областей та понад 45% для Черкаської та пiвденної частини Київської областей. Представлены первые результаты использования показателей валовой первичной продуктивности по данным спутникового продукта MOD17 за 2012–2013 гг. для вычисления
параметров ассимиляции карбона посевами озимых зерновых, подсолнечника и кукурузы Николаевской, Днепропетровской, Черкасской и южной части Киевской областей. Выявлено,
что наиболее высокие значения GPP (8,86 г С · м⁻² · сут⁻¹) были характерны для посевов
озимых зерновых в фазу колошения-цветения. Эти показатели в течение следующего месяца резко снижались до 2,6 г С · м⁻² · сут⁻¹. Для периода с октября 2012 г. по октябрь 2013 г. максимальное суммарное значение GPP было получено для Днепропетровщины (более 17 Мт углерода). В целом вклад растительного покрова агроценозов в годовые показатели GPP составляет около 55% для Николаевской и Днепропетровской областей и около 45% для Черкасской и южной части Киевской областей. The first results on using the gross primary productivity data from the satellite product MOD17
for the 2012–2013 vegetation cycle are presented for the calculation of parameters of the carbon
assimilation by winter wheat, sunflower and maize crops within the Mykolayiv, Dnipropetrovsk,
Cherkasy regions and southern part of the Kiev region. It is revealed that the highest values of GPP
(8.86 g С · m⁻² · day⁻¹) are typical of winter wheat in heading-flowering stages, and then they
sharply reduced to 2.6 g С · m⁻² · day⁻¹ over the next month. For the period from October 2012
to October 2013, the maximum total GPP was for the Dnipropetrovsk region (more than 17 Mt
of carbon). Overall, the contribution of the agrovegetation to GPP annual values is about 55% for
the Mykolayiv and Dnipropetrovsk regions and around 45% for the Cherkasy region and southern part of the Kiev region.