Функцiональний стан фотосинтетичного апарату клiтин Euglena gracilis при мiксотрофному культивуваннi - Мокросноп, В.М.; Полiщук, О.В.; Золотарьова, О.К. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено стан фотосинтетичного апарату i змiни редокс-стану пластохiнонового
пулу (ПХП) в мiксотрофних культурах Euglena gracilis, вирощених фотоавтотрофно
(контроль) i фотогетеротрофно з додаванням у середовище 100 мМ етанолу або 100 мМ
етанолу в поєднаннi с 40 мМ глутамату. Темнове вiдновлення ПХП, що корелює з вiдновленiстю первинного хiнонового акцептора QA, дослiджено методом iндукцiї флуоресценцiї хлорофiлу а. Показано, що з часом темнової iнкубацiї в мiксотрофних культурах E. gracilis вiдбувається поступове зниження максимального значення флуоресценцiї
хлорофiлу. Зроблено висновок, що додавання етанолу як субстрату при мiксотрофному
культивуваннi E. gracilis пiдвищує швидкiсть фотосинтетичного транспорту електронiв у її клiтинах; пiсля iнкубацiї E. gracilis на свiтлi з субстратами активується темнове вiдновлення ПХП, що супроводжується зниженням здатностi ФС2 до поглинання свiтлової енергiї. Исследовано состояние фотосинтетического аппарата и изменения редокс-состояния пластохинонового пула (ПХП) в миксотрофных культурах Euglena gracilis, выращенных фотоавтотрофно и фотогетеротрофно с добавлением в среду 100 мМ этанола или 100 мМ этанола в сочетании с 40 мМ глутамата. Темновое восстановление ПХП, коррелирующее со
степенью восстановленности первичного хинонового акцептора QA, исследовано методом
индукции флуоресценции хлорофилла а. Показано, что при темновой инкубации в миксотрофных культурах E. gracilis происходит постепенное снижение максимального значения флуоресценции хлорофилла. Сделан вывод, что добавление этанола в качестве субстрата
при миксотрофном культивировании E. gracilis повышает скорость фотосинтетического
транспорта электронов в ее клетках; после инкубации E. gracilis с субстратами на свету
активируется темновое восстановление ПХП, что сопровождается снижением способности ФС2 к поглощению световой энергии. The state of the photosynthetic apparatus and changes in the redox state of a plastoquinone pool
(PQP) in mixotrophic cultures of Euglena gracilis grown either photoautotrophically or photoheterotrophically
by adding 100 mM ethanol or 100 mM ethanol together with 40 mM glutamate in
the media are studied. Dark reduction of PQP, which correlated with the reduction degree of the
primary quinone acceptor QA, has been studied by the induction of the fluorescence of chlorophyll a.
It is shown that, at the dark incubation, the maximum value of chlorophyll fluorescence gradually
decreases in mixotrophic cultures of E. gracilis. It has been concluded that the addition of ethanol as
a substrate at the mixotrophic cultivation of E. gracilis increased the rate of photosynthetic electron
transport in its cells; the dark reduction of PQP was activated after the light incubation of E. gracilis
with substrates and accompanied by a decrease in the ability of PS 2 to absorb the light energy.