Порiвняльний аналiз вiддалених результатiв лiкування хворих з потенцiйно радiоiндукованими папiлярними карциномами щитоподiбної залози при рiзнiй тактицi хiрургiчного втручання - Янчiй, I.Р.; Болгов, М.Ю.; Гулєватий, С.В.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2015)
Проведено порiвняльний аналiз вiддалених результатiв лiкування хворих з потенцiйно радiоiндукованими папiлярними карциномами (ПК) щитоподiбної залози (ЩЗ) при
рiзнiй тактицi хiрургiчного втручання: органозберiгаючих операцiях (128 випадкiв); органозберiгаючих операцiях з наступною остаточною тиреоїдектомiєю (77 випадкiв) та
тотальнiй тиреоїдектомiї (319 випадкiв). Показано, що у всiх групах, якi аналiзувалися, частота рецидивiв була невисокою (близько 2%), а вiддаленi метастази i летальнi випадки не спостерiгалися. Такi результати свiдчать про можливiсть персонiфiкованого пiдходу до хiрургiчного лiкування умовно радiоiндукованих солiтарних ПК ЩЗ з низьким потенцiалом агресивностi, незважаючи на їх можливу радiогенну природу. Проведен сравнительный анализ отдаленных результатов лечения больных с потенциально
радиоиндуцированными папиллярными карциномами (ПК) щитовидной железы (ЩЖ) при
разной тактике хирургического вмешательства: органосохраняющих операциях (128 случаев); органосохраняющих операциях с последующей окончательной тиреоидэктомией (77 случаев) и тотальной тиреоидэктомии (319 случаев). Показано, что во всех анализируемых группах частота рецидивов была невысокой (около 2%), а отдаленные метастазы и летальные случаи не наблюдались. Такие результаты свидетельствуют о возможности персонифицированного подхода к хирургическому лечению условно радиоиндуцированных солитарных ПК ЩЖ с низким потенциалом агрессивности, несмотря на их возможную радиогенную природу. The comparative analysis of the results of treatment of patients with potentially radioinduced papillary
thyroid carcinoma (PTC) at different tactics of surgical treatment such as organ-preserving
operations (128 cases), organ-preserving operations with the next ultimate thyroidectomy (77 cases),
and total thyroidectomy (319 cases) is performed. It was shown that, in all studied groups, the
frequency of reccurences was not high (about 2%), and distant metastases and mortality cases were
not observed. Such results justify to the possibility for the personification in the choice of a surgical
treatment in cases of potentially radioinduced solitary PTC with low potential of aggressiveness, regardless of their possible radiogenic nature.