Шевченківські ініціативи Полтавського губернського земства (за документами Державного архіву Полтавської області) - Білоусько, О.А.; Пустовіт, Т.П. (Архіви України, 2014)
У статті на основі архівних джерел розповідається про ініціативи Полтавського губернського земства наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. у площині збереження у належному стані могили Т. Г. Шевченка у Каневі та пошанування пам’яті поета. Подаються відомості про діяльність Полтавського комітету щодо збору пожертв на спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку у Києві, визначені основні етапи проведення цієї кампанії. В статье на основе архивных источников рассказывается об инициативах Полтавского губернского земства в конце ХІХ – в начале ХХ ст. в плоскости
сохранения в надлежащем состоянии могилы Т. Г. Шевченко в Каневе и увековечение памяти поэта. Подаются сведения о деятельности Полтавского комитета относительно сбора пожертвований на сооружение памятника
Т. Г. Шевченко в Киеве, определены основные этапы проведения этой кампании. The article on the base of archival sources tells about the initiatives of
the Poltava Province Zemstvo at the end of 19 – beginning of 20 centuries
concerning the maintenance the T.H. Shevchenko tomb in Kaniv City and
the honoring of memory of poet. The author presents the information on the
activity of Poltava Committee on the collecting donations on the establishment
of the T.H. Shevchenko’s monument in Kyiv; defines the main stages
of this campaign.