Пространственно-временные корреляции между траппами, карбонатитами и кимберлитами - Арясова, О.В.; Хазан, Я.М. (Геофизический журнал, 2012)
Спираючись на найбільш повні сучасні бази даних платобазальтів, карбонатитів і кімберлітів, продемонстровано існування просторово-часових кореляцій між цими трьома типами внутрішньоплитового магматизму. Ці кореляції повсюдно проявляються в Євразії та Африці, але відсутні у Північній Америці. Ймовірною причиною таких кореляцій є взаємодія з літосферою «голови» гігантського мантійного плюму, яка майже одночасно викликає магматизм на території розміром порядка перших тисяч кілометрів, об’єм і склад якого залежать від тектонічної будови і теплового стану літосфери. Відмінність Євразії і Африки, з одного боку, і Північної Америки, з іншого, пов’язана, певно, з тим, що за останні 350 млн років Північна Америка, на відміну від Євразії та Африки, не розташовувалась над африканською або тихоокеанською областями генерації плюмів. Based upon the most complete modern plateau basalt, carbonatite and kimberlite databases, we show the existence of spatiotemporal correlations between these three types of intraplate magmatism. These correlations are evident everywhere in Eurasia and Africa but they are absent in North America. A probable cause of such correlations is an interaction of a giant plume «head» with the lithosphere, which generates almost simultaneous magmatic activity over a territory of a few thousand kilometers across with magma volume and composition depending on the tectonic structure and thermal state of lithosphere. A distinction of Eurasia and Africa on one side and North America on the other is probably related to the fact that during the last 350 M years North America in contrast to Eurasia and Africa were not situated above the African and Pacific zones of plume generation. Опираясь на наиболее полные современные базы данных платобазальтов, карбонатитов и кимберлитов, продемонстрировано существование пространственно-временных корреляций между этими тремя типами внутриплитового магматизма. Эти корреляции проявляются повсеместно в Евразии и Африке, но отсутствуют в Северной Америке. Вероятной причиной таких корреляций является взаимодействие с литосферой "головы" гигантского мантийного плюма, которое практически одновременно вызывает магматизм на территории размером порядка первых тысяч километров, объем и состав последнего зависит от тектонического строения и теплового состояния литосферы. Отличие Евразии и Африки, с одной стороны, и Северной Америки с другой, связано, наверное, с тем, что за последние 350 млн. лет Северная Америка, в отличие от Евразии и Африки, не размещалась над африканской и тихоокеанской зонами генерации плюмов.