Гранулометрический состав, магнитные и электрические свойства субаэральных покровных отложений на территории Новосибирского Академгородка - Матасова, Г.Г.; Оленченко, В.В.; Казанский, А.Ю. (Геофизический журнал, 2012)
Під час проведення інженерно-геологічних досліджень для будівництва нового корпусу Новосибірського державного університету було розкрито горизонт ґрунтів із просадковими властивостями, який визначено стандартним аналізом як супісок пилуватий просадковий. Генезис цих ґрунтів і межі поширення не було визначено. Згідно з результатами досліджень гранулометричного складу, електричних і магнітних властивостей ґрунтів, вони являють собою перешарування піщаних різновидів та горизонтів викопаних ґрунтів. Верхня частина до глибини 0,8—1,0 м відрізняється від іншої частини розрізу аномально високим питомим електричним опором, протилежним характером кореляційних зв’язків між гранулометричним складом відкладів і магнітними характеристиками, що зумовлено продовженням постгинетичних процесів. Рекомендовано проведення геолого-геофізичного дослідження на цій території у свердловинах розвідувального буріння з кроком 0,5 м. During geological engineering research for new building of the Novosibirsk state university a horizon of ground settlement classified by the standard analysis as sandy silt loam has been found. Genesis of this ground and its distribution remains obscure. Our study of grains size, electric and rock-magnetic properties of those materials shows that they are represented by inter-bedding of sandy layers of different grain size and horizons of fossil soils. The upper part of the section up to the depth of 0,8—1,0 m sufficiently differs from the lower part by abnormally high specific electric resistance, opposite character of correlation between grain size and rock- magnetic parameters that can be caused by a continuation of modern soil-forming processes. Our results recommend geological-geophysical studies of soils for the given territory with sampling interval in boreholes 0,5 m. При проведении инженерно-геологических изысканий под строительство нового корпуса Новосибирского государственного университета был вскрыт горизонт грунтов, обладающих просадочными свойствами, определенный стандартным анализом как супесь пылеватая просадочная. Генезис этих грунтов и границы распространения остались невыясненными. Проведенными исследованиями гранулометрического состава, электрических и магнитных свойств грунтов установлено, что они представляют собой переслаивание песчаных разностей и горизонтов ископаемых почв. Верхняя часть до глубины 0,8-1 м отличается от остальной части разреза аномально высоким удельным электрическим сопротивлением, противоположным характером корреляционных связей между гранулометрическим составом отложений и магнитными характеристиками, что обусловлено продолжением постгенетических процессов. Рекомендовано производить комплексное геолого-геофизическое исследование грунтов на данной территории в скважинах разведочного бурения через 0,5 м.