Электромагнитный мониторинг в сейсмоактивных районах Сибири - Неведрова, Н.Н.; Эпов, М.И. (Геофизический журнал, 2012)
Польові дані електромагнітного моніторингу з контрольованим джерелом отримано у двох сейсмоактивних районах Сибіру. Продемонстровано підхід до інтерпретації даних режимних спостережень і зроблено спробу пояснити варіації електромагнітних параметрів, зумовлені геодинамічними процесами, з урахуванням особливостей нетектонічної будови. Для території Байкальського прогностичного полігону, розташованого на південно-західному березі оз. Байкал, наведено геоелектричні характеристики основних сейсмогенеруючих структур, розломних порушень. Проаналізовано результатів інтерпретації моніторингових вимірювань на постійному струмі в режимному пункті ВЕЗ і обґрунтовано їх зв’язок з геоелектричною будовою; визначено чутливість установки ВЕЗ. На Алтайському геодинамічному полігоні вимірювання виконано комплексом електромагнітних методів (ВЕЗ, ЗС у кількох модифікаціях). Дослідження спрямовано на вивчення будови і варіацій електропровідності, пов’язаних з руйнівним Чуйським землетрусом і розвитком афтершокового процесу. Розглянуто інтерпретацію режимних даних ЗС з індуктивним джерелом. На основі комплексного геолого-геофізичного аналізу результатів описано процеси консолідації геологічного масиву, порушеного сильною сейсмічною дією. Field data of the electromagnetic monitoring of controlled source have been obtained in two seismically active regions of Siberia. The article demonstrates an approach to the interpretation of regime observations data and it attempts to explain the variation of the electromagnetic parameters due to geodynamic processes, taking into account the peculiarities of the nontectonic structure. For the territory of the Baikal polygon, which is located on the southwestern shore of the Baikal Lake, geoelectric characteristics of the main seismogenic structures and fault disturbances have been provided. The analysis of monitoring measurements interpretation at constant current in the regime point VES has been presented and the relationship with the geoelectric structure has been proved; the sensitivity of the VES setting was determined. In the Altai geodynamic polygon the measurements were conducted by a complex of electromagnetic methods (VES, TEM in several modifications). The investigations were aimed at the study of a structure and variations of electrical conductivity associated with the devastating Chui earthquake and development of aftershock process. Interpretation of the regime TEM data with an inductive source has been considered. On the basis of the complex geologo-geophysical analysis the processes of geological array consolidation disturbed by the strong seismic influence have been described. Полевые данные электромагнитного мониторинга с контролируемым источником получены в двух сейсмоактивных районах Сибири. В статье продемонстрирован подход к интерпретации данных режимных наблюдений и сделана попытка объяснить вариации электромагнитных параметров, обусловленные геодинамическими процессами, с учетом особенностей нетектонического строения. Для территории Байкальского прогностического полигона, расположенного на юго-западном берегу озера Байкал, приведены геоэлектрические характеристики основных сейсмогенерирующих структур, разломных нарушений. Представлен анализ результатов интерпретации мониторинговых измерений на постоянном токе в режимном пункте ВЭЗ и обоснована их связь с геоэлектрическим строением; определена чувствительность установки ВЭЗ. На Алтайском геодинамическом полигоне измерения выполняются комплексом электромагнитных методов (ВЭЗ, ЗС в нескольких модификациях). Исследования направлены на изучение строения и вариаций электропроводности, связанных с разрушительным Чуйским землетрясением и развитием афтершокового процесса. Рассмотрена интерпретация режимных данных ЗС с индуктивным источником. На основе комплексного геолого-геофизического анализа результатов описаны процессы консолидации геологического массива нарушенного сильным сейсмическим воздействием.