Моделювання розподілів вмісту забруднювальних речовин в атмосфері мегаполісів (на прикладі м. Києва) - Жуков, М.Н.; Стахів, І.Р.; Клипа, А.В. (Геоінформатика, 2013)
Проведено порівняльний аналіз моделей розподілу вмісту забруднювальних речовин в атмосферному повітрі м. Києва з використанням максимально правдоподібних оцінок параметрів: нормального, логнормального, композиційного з нормально розподіленими локальними складовими, композиційного з логнормальними локальними складовими. Доведено, що останні дві моделі дають змогу виконувати стійкі оцінки площ перевищення критичних меж вмісту шкідливих речовин. Згідно з оцінками, стан забруднення атмосферного повітря м. Києва з 2001 по 2010 р. суттєво погіршився, особливо за вмістом пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту. Проведен сравнительный анализ моделей распределения содержания загрязняющих веществ в атмосферном воздухе г. Киева с использованием максимально правдоподобных оценок параметров: нормального, логнормального, композиционного с нормально распределенными локальными составляющими, композиционного с логнормальными локальными составляющими. Доказано, что последние две модели позволяют выполнять устойчивые оценки площадей превышения критических границ содержания вредных веществ. Согласно оценкам, состояние загрязнения атмосферного воздуха г. Киева с 2001 по 2010 г. существенно ухудшилось, особенно по содержанию пыли, диоксида серы, диоксида азота. A comparative analysis was carried out of pollutants content distribution models in the air of Kyiv, with the most plausible estimates of the parameters, such as normal, lognormal, composite with normally distributed local ingredients, and composite with lognormal local ingredients. It is shown that the latter two models can produce stable estimates of areas where critical limits of harmful substances are above the norm. The assessments in Kyiv were made in period of 2001 trough to 2010. It is shown that the state of air pollution in Kyiv from 2001 to 2010 has worsened, especially as regards dust, sulfur dioxide and nitrogen dioxide.