Зміни поверхневого річкового стоку в Україні до 2050 р. за проекцією регіональної кліматичної моделі РEMO - Краковська, С.В.; Гнатюк, Н.В. (Геоінформатика, 2013)
Проведено оцінку майбутніх змін поверхневого річкового стоку на території України на основі результатів розрахунків регіональної кліматичної моделі РЕМО. Проаналізовано кількісні сценарії щодо можливих змін багаторічного середнього поверхневого стоку води для чотирьох сезонів і сумарного за рік у період 2021–2050 рр. відносно 1961–1990 рр. для п’яти регіонів та всієї території України. Разом з усередненими за площею значеннями поверхневого стоку обчислено їх мінімальні та максимальні зміни у кожному регіоні відносно рівня стоку у контрольний стандартний кліматичний період 1961–1990 рр. Проведена оценка будущих изменений поверхностного речного стока на территории Украины на основе результатов расчетов региональной климатической модели РЕМО. Проанализированы количественные сценарии возможных изменений многолетнего среднего поверхностного речного стока для четырех сезонов и суммарного за год в период 2021–2050 гг. относительно 1961–1990 гг. для пяти регионов и всей территории Украины. Вместе с осредненными по площади значениями поверхностного стока определены их минимальные и максимальные изменения в каждом регионе относительно уровня стока в контрольный стандартный климатический период 1961–1990 гг. An assessment of future changes in surface river runoff in Ukraine has been performed on the basis of projections of the regional climate model REMO. We have analyzed quantitative scenarios of possible changes in multi-year average surface runoff for four seasons and annually in the period of 2021–2050 relative to 1961–1990 for five selected regions and the entire territory of Ukraine. The area averaged values of surface runoff with minima and maxima in each selected area are determined in mm and in percentage to the level of runoff in the control standard climate period 1961–1990.