Структурно-морфометричний аналіз у середовищі ГІС для картографування гірського рельєфу (на прикладі Карпатського модельного полігона) - Іванік, О.М.; Андрієць, Т.В.; Муравко, С.В. (Геоінформатика, 2013)
Проаналізовано головні положення класичної методики структурної морфометрії та визначено можливість її використання для дослідження морфогенезу і тектогенезу гірськоскладчастих зон. Продемонстровано можливість адаптації цієї методики до середовища ГІС. Здійснено обробку морфометричних даних і побудову серії морфометричних карт із застосуванням ГІС-аналізу та просторового моделювання для Карпатського модельного полігона. Розроблено програмний модуль, що дає змогу автоматизувати операції структурно-морфометричних побудов. Проанализированы главные положения классической методики структурной морфометрии и определена возможность ее применения для исследования морфогенеза и тектогенеза горноскладчатых областей. Продемонстрирована возможность адаптации классической методики к среде ГИС. Выполнена обработка морфометрических данных и построена серия морфометрических карт с использованием ГИС-анализа и пространственного моделирования для Карпатского модельного полигона. Разработан программный модуль, который позволяет автоматизировать операции структурно-морфометрических построений. Considered here are the basic principles of the classical technique of structural morphometry to determine its application in morphogenesis and tectogenesis studies of mountain regions. The possibility of the technique adaptation to GIS has been shown. Morphometric data processing and morphometric mapping with the use of GIS-analysis and spatial modeling of the Carpathian polygon have been carried out. A program module which allows to automatize structure-morphometric mapping is created.