Поширення сейсмічних хвиль в анізотропних середовищах. Обернена задача. ІІ - Малицький, Д.В.; Павлова, А.Ю. (Геоінформатика, 2013)
Розроблено модифікацію матричного методу з метою розв’язання оберненої задачі для анізотропних середовищ. Наведено теорію для визначення кутів орієнтації площини розриву та побудови механізму вогнища землетрусу. Апробацію матричного методу показано на реальних прикладах подій в Закарпатській області, виконано порівняльний аналіз синтетичних сейсмограм із реальними сейсмічними записами. Разработана модификация матричного метода с целью решения обратной задачи для анизотропных сред. Представлена теория для определения углов ориентации плоскости разрыва и построения механизма очага землетрясения. Апробация матричного метода показана на реальных примерах событий в Закарпатской области, выполнен сравнительный анализ синтетических сейсмограмм с реальными сейсмическими записями. A modified matrix method for solving the inverse problem for anisotropic media is developed. Atheory to determine the angles of orientation of the plane break and to build the focal mechanism of the earthquake is presented. Approbation of the matrix method is shown on real examples of events in the Transcarpathian region; a comparative analysis of synthetic seismograms with real seismic records is done.