Нанокомпозиційні епоксиполіуретанові матеріали, що наповнені фулеритом - Рожнова, Р.А.; Галатенко, Н.А.; Лукашевич, С.А.; Широков, О.Д.; Левенець, Є.Г. (Доповіді НАН України, 2015)
Розроблено новi нанокомпозицiйнi матерiали на основi епоксиполiуретану (ЕПУ), який
мiстить у своєму складi нанорозмiрний фулерит. Встановлено вплив малих домiшок
фулериту на фiзико-механiчнi властивостi отриманих нанокомпозицiй. Дослiджено
вплив нанонаповнювача на його концентрацiї на структуру та властивостi композита,
здатнiсть до бiодеградацiї в умовах in vitro. Розробленi нанокомпозицiї проявляють здатнiсть до бiодеградацiї, наявнiсть у складi ЕПУ нанонаповнювачiв сприяє проходженню цього процесу. Разработаны новые нанокомпозиционные материалы на основе эпоксиполиуретана (ЭПУ),
содержащего в своем составе наноразмерный фуллерит. Установлено влияние малых примесей фуллерита на физико-механические свойства полученных нанокомпозиций. Исследовано влияние нанонаполнителя и его концентраций на структуру и свойства композита,
способность к биодеструкции в условиях in vitro. Разработанные нанокомпозици проявляют способность к биодеградации, наличие состава ЭПУ нанонаполнителей способствует течению этого процесса. New nanocomposite materials based on epoxy polyurethane (EPU) containing nanoscale fullerite in
its composition are produced. The influence of small impurities of fullerite on physical and mechanical
properties of the nanocomposites is established. The effect of a nanofiller and its concentration
on the structure and properties of the composite and the ability to biodegradation in vitro is studied.
The developed nanocomposites exhibit the biodegradability, and the presence of nanofillers in the
EPU facilitates the course of the process.