Прогнозування iмунодефiциту в новонароджених телят - Мельничук, Д.О.; Грищенко, В.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Встановлено, що найiнтенсивнiше формування колострального iмунiтету в новонароджених телят (за рахунок iмуноглобулiнiв молозива) вiдбувається протягом перших 36 годин життя. Змiни концентрацiї iмуноглобулiнiв у кровi новонароджених на
фонi вмiсту загального бiлка спiввiдносяться з величинами вiдповiдного коефiцiєнта (iнтенсивнiсть змiн рiвня iмуноглобулiнiв у кровi (IЗIК)). На пiдставi отриманих результатiв рекомендовано використання величин коефiцiєнта IЗIК як iндикатора стану колострального iмунозабезпечення новонароджених телят (норма IЗIК становить 0,14–0,16 на 36-ту годину життя). Установлено, что наиболее интенсивное формирование колострального иммунитета у новорожденных телят (за счет иммуноглобулинов молозива) происходит на протяжении первых 36 часов жизни. Изменения концентрации иммуноглобулинов в крови новорожденных на фоне содержания общего белка соотносятся с размерностями соответствующего коэффициента (интенсивность изменений уровня иммуноглобулинов в крови (ИЗИК)). На основании полученных результатов рекомендовано использование величин коэффициента
ИЗИК в качестве индикатора состояния колострального иммунообеспечения новорожденных телят (норма ИЗИК составляет 0,14–0,16 на 36-й час жизни). It is found that the most intense formation of colostral immunity in newborn calves (due colostrum
immunoglobulins) occurs during the first 36 hours of life. Changes in the concentrations of immunoglobulins
in the blood of infants against the backgroud of the total protein content correspond to
the values of the coefficient of intensity of changes in blood immunoglobulin (CICBI). Based on the
results of studies, the use of CICBI as a indicator of colostral immunity in newborn calves (CICBI
norm rate is 0.14–0.16 at the 36th hour of life) is recommended.