Основи ітераційної методології з уточненого визначення коефіцієнтів електромеханічного зв’язку в п’єзокерамічних резонаторах - Безверхий, О.І.; Зінчук, Л.П.; Карлаш, В.Л. (Доповіді НАН України, 2015)
На прикладi вiдомих задач про поздовжнi коливання тонкого п’єзокерамiчного стержня
з поперечною поляризацiєю i радiальнi коливання тонкої круглої п’єзокерамiчної пластини з суцiльними електродами викладаються основи нової розрахунково-експериментальної iтерацiйної методологiї, яка дає можливiсть визначати з високою точнiстю
коефiцiєнти електромеханiчного зв’язку i параметри втрат енергiї. На примере известных задач о продольных колебаниях тонкого пьезокерамического стержня
с поперечной поляризацией и радиальных колебаниях тонкой круглой пьезокерамической пластины со сплошными электродами излагаются основы новой расчетно-экспериментальной итерационной методологии, которая дает возможность определять с высокой точностью коэффициенты электромеханической связи и параметры потерь энергии. The grounds of a new computational-experimental iterative methodology that makes it possible
to determine electromechanical coupling coefficients and parameters of the energy loss with high
precision are described by the example of famous problems of the longitudinal vibrations of a thin
piezoceramic rod with transverse polarization and radial oscillations of a thin circular piezoceramic plate with unbroken electrodes.