Теплофізичні та спектральні характеристики квазіоптичних фільтруючих пристроїв для кріоелектронних приймальних систем - Руденкo, Е.М.; Короташ, І.В.; Шаповалов, А.П.; Цибрій, З.Ф.; Білоголовський, М.О.; Полоцький, Д.Ю.; Шлапак, Ю.В.; Чміль, В.М.; Глушеченко, Е.М.; Чміль, В.В.; Пилипенко, А.М.; Сизов, Ф.Ф. (Доповіді НАН України, 2015)
Обговорюється питання використання полiмерних плiвок як фiльтрiв iнфрачервоного (IЧ) випромiнювання. Виконано числовi розрахунки теплофiзичних характеристик полiмерних плiвок, розмiщених на перерiзi круглого хвилеводу. Показано, що для створення ефективних квазiоптичних фiльтруючих пристроїв IЧ дiапазону необхiдне додаткове покриття таких плiвок шаром з високим коефiцiєнтом теплопровiдностi. Реалiзацiя цих композицiйних структур забезпечила ефективне загородження вiд шкiдливого теплового випромiнювання в IЧ дiапазонi спектра та пропускання з найменшими втратами iнформацiйного сигналу в робочому мiкрохвильовому дiапазонi 2–36 ГГц. Обсуждается вопрос использования полимерных пленок в качестве фильтров инфракрасного (ИК) излучения. Выполнены числовые расчеты теплофизических характеристик полимерных пленок, размещенных на сечении круглого волновода. Показано, что для создания эффективных квазиоптических фильтрующих устройств ИК диапазона необходимо дополнительное покрытие таких пленок слоем с высоким коэффициентом теплопроводности. Реализация этих композиционных структур обеспечила максимальное заграждение от паразитного теплового излучения в ИК области спектра и пропускание с наименьшими потерями информационного сигнала в рабочем СВЧ диапазоне 2–36 ГГц. We discuss the use of polymer films as infrared-radiation filters. Numerical calculations of thermal characteristics of polymer films placed on a section of a circular waveguide are performed. It is shown that an additional coverage of such films with a layer with a high thermal-conductivity coefficient is needed for the realization of effective infra-red quasioptical filtering devices. Implementation of such composed structures allowed us to maximize a barrage from parasitic thermal re-radiation in the infrared region of the spectrum and the transmission with the least losses of an information signal in the operating microwave range 2–36 GHz.