Фемтосекундна спектроскопiя наведеного поглинання у фотохромних молекулах похiдних дiарилетенiв - Ходько, А.А.; Снегiр, С.В.; Хоменко, В.В.; Мамута, О.Д.; Войцехович, В.С.; Качалова, Н.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено динамiку наведеного поглинання фотохромних молекул дифурилперфолуороциклопентенiв похiдних дiарилетенiв у розчинi етанолу пiд дiєю лазерного випромiнювання фемтосекундної тривалостi методом “збудження–зондування”. Визначено час перемикання вiдкритого iзомеру фотохромних молекул, який становив за порядком величини t = 1 пс. Вiдпрацьована експериментальна методика та отриманi результати створюють основу для розробки прототипiв оптично керованих багатофункцiональних органiчних нанопристроїв iз заданими властивостями. Исследована динамика наведенного поглощения фотохромных молекул дифурилперфолуороциклопэнтенов производных диарилэтенов в растворе этанола под действием лазерного излучения фемтосекундной длительности методом “накачки–зондирования”. Определено время переключения открытого изомера фотохромных молекул, которое по порядку величины составило t = 1 пс. Разработанная экспериментальная методика и полученные результаты являются основой для создания прототипов оптически управляемых многофункциональных органических наноприборов с заданными свойствами. Ultrafast ring-closing dynamics of photochromic molecules (i.e., difurylethene-based diarylethene derivatives) in ethanol solution was investigated by the femtosecond time-resolved pump-probe spectroscopy. The transition time from open to closed isomers is close to t = 1 ps. The verified experimental technique and the obtained results can be considered as a basis for the design of optically managed multifunctional organic nanodevices with specified parameters.