Синтез та рентгеноструктурний аналіз 7-(діетиламіно)-2-етокси-3-(4-нітрофеніл)-2H-бензо[e][1,2]оксафосфінін 2-оксиду - Кулай, І.В.; Маллет-Ладейра, С.; Ковтуненко, В.О.; Войтенко, З.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезовано новий представник сiмейства 3-арилфосфакумаринiв, шляхом конденсацiї
Кновенагеля 4-(дiетиламiно)салiцилового альдегiду з дiетил 4-нiтробензилфосфонатом з подальшою циклiзацiєю. Будова отриманої сполуки доведена методами ЯМР спектроскопiї, мас-спектрометрiї високої роздiльної здатностi, а також рентгеноструктурного аналiзу. На основi отриманих даних порiвняно молекулярнi структури фосфакумарину та його класичного аналогу. Проаналiзовано основнi структурнi особливостi бензо[e] [1,2]оксафосфiнiнового фрагменту та ефект введення атома фосфору. Синтезирован новый представитель семейства 3-арилфосфакумаринов, путем конденсации
Кновенагеля 4-(диетиламино)салицилового альдегида с диэтил 4-нитробензилфосфонатом
с дальнейшей циклизацией. Молекулярное и кристаллическое строение полученного вещества доказано методами ЯМР спектроскопии, мас-спектрометрии высокого разрешения, а также рентгеноструктурного анализа. На основпнии полученных данных проведено сравнение молекулярных структур фосфакумарина и аналогичного кумарина. Проанализованы основные структурные особенности бензо[e] [1,2]оксафосфининового фрагмента и их связь с введением фосфора. A new member of 3-aryl phosphacoumarins has been synthesized by the Knoevenagel condensation
of 4-(diethylamino)salicylaldehyde and diethyl 4-nitrobenzylphosphonate and the further cyclization.
The title compound was fully characterized by NMR spectroscopy, high-resolution massspectrometry,
and single crystal X-ray diffraction. Comparison of the molecular structures of
synthesized phosphacoumarin and analogous coumarin is made by basing on the obtained data.
Main structure features of the benzo[e] [1,2]oxaphosphinin fragment were analyzed in terms of the phosphorus influence.