Биосинтез наночастиц серебра с использованием экстрактов стевии - Лагута, И.В.; Фесенко, Т.В.; Ставинская, О.Н.; Шпак, Л.М.; Дзюба, О.И. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезированы наночастицы серебра с использованием экстрактов стевии медовой (Stevia
rebaudiana (Bertoni) Bertoni). Показано, что на скорость формирования наночастиц
влияют условия культивирования растений. Установлено, что в присутствии экстракта, полученного из каллуса, образование наночастиц происходит быстрее, чем с использованием экстрактов растений, выращенных в условиях ex situ и in vitro. Синтезированные наночастицы серебра изучены методами УФ и ИК спектроскопии. Синтезовано наночастинки срiбла з використанням екстрактiв стевiї медової (Stevia rebaudiana
(Bertoni) Bertoni). Показано, що на швидкiсть формування наночастинок впливають умови культивування рослин. Встановлено, що за наявностi екстракту, отриманого з калусу, утворення наночастинок вiдбувається швидше, нiж з використанням екстрактiв
рослин, вирощених в умовах ex situ та in vitro. Синтезованi наночастинки срiбла вивчено методами УФ та IЧ спектроскопiї. Silver nanoparticles are synthesized using Stevia rebaudiana extracts. It is shown that the rate of
nanoparticles formation is affected by plant cultivation conditions. It is found that, in the presence
of the extract from callus, the formation of nanoparticles occurs faster than in the presence of
extracts from plants grown under conditions of ex situ and in vitro. The synthesized silver nanoparticles were studied by UV and IR spectroscopies.