Електроопір та магнетоопір аморфних металевих стопів на основі заліза та кобальту - Семенько, М.П.; Захаренко, М.І.; Куницький, Ю.А.; Макара, В.А.; Шпак, А.П. (Успехи физики металлов, 2009)
Розглянуто основні особливості електроопору та магнетоопору аморфних металевих стопів на основі Fe, Co та Ni. Проаналізовано основні теоретичні уявлення про механізми розсіяння електронів провідности в цих стопах. Запропоновано феноменологічний модель для опису польових залежностей магнетоопору феромагнетних аморфних стопів. Обґрунтовано параметри такого моделю і показано можливість його застосування для визначення важливих характеристик аморфних стопів. Salient features of the electrical resistivity and magnetoresistance of the Fe-, Co- and Ni-based amorphous metallic alloys are considered. The analysis of theoretical approaches to the description of scattering mechanisms in these systems is performed. Phenomenological model of the field dependences of magnetoresistance of ferromagnetic amorphous alloys is developed. The parameters of such a model are validated, and the possibility of its application to the determination of key parameters of amorphous alloys is proved. Рассмотрены основные особенности электросопротивления и магнетосопротивления аморфных металлических сплавов на основе Fe, Co и Ni. Проанализированы основные теоретические представления о механизмах рассеяния электронов проводимости в этих сплавах. Предложена феноменологическая модель описания полевых зависимостей магнетосопротивления ферромагнитных аморфных сплавов. Обоснованы параметры такой модели и показана возможность ее использования для определения важных характеристик аморфных сплавов.