Тензоопір аморфних феромагнетиків - Семенько, М.П.; Захаренко, М.І.; Куницький, Ю.А.; Шпак, А.П. (Успехи физики металлов, 2009)
Розглянуто сучасний стан проблеми, що склався в дослідженнях впливу зовнішніх механічних напружень на електроопір (тензорезистивного ефекту) аморфних металевих стопів. Систематизовано результати досліджень тензоопору низки аморфних феромагнетних стопів. Запропоновано та теоретично обґрунтовано механізм тензоопору в аморфних феромагнетиках. Наведено результати дослідження впливу магнетного поля на тензоопір. Розглянуто можливість використання феноменологічного моделю магнетування та формалізму поля анізотропії для інтерпретації залежности ΔЕ-ефекту від магнетного поля та обґрунтування його ролі в тензорезистивнім ефекті. Рассмотрено современное состояние проблемы, которая сложилась в исследованиях влияния внешних механических напряжений на электросопротивление (тензорезистивного эффекта) аморфных металлических сплавов. Систематизированы результаты исследования тензосопротивления ряда аморфных ферромагнитных сплавов. Предложен и теоретически обоснован механизм тензосопротивления в аморфных ферромагнетиках. Приведены результаты исследований влияния магнитного поля на тензосопротивление. Рассмотрена возможность использования феноменологической модели намагничивания и формализма поля анизотропии для интерпретации зависимости ΔЕ-эффекта от магнитного поля и обоснования его роли в тензорезистивном эффекте. Current state in the investigation of the influence of external mechanical stresses on the electrical resistance (tensoresistive effect) of the amorphous metallic alloys is considered. The data of experimental studies of tensoresistance for a series of amorphous ferromagnetic alloys are presented and analyzed. The mechanism of tensoresistance of amorphous ferromagnetics is proposed and theoretically justified. The influence of external magnetic field on the tensoresistance is also considered. The possibility of application of the phenomenological model of magnetization and anisotropy-field formalism to the interpretation of ΔЕ-effect and its role in the tensoresistance is discussed.