Про ендемiчнiсть зелених мiкроалмазiв Побужжя–Приднiстров’я - Квасниця, В.М. (Доповіді НАН України, 2016)
В 50–70 роках минулого столiття вiдкрита алмазоноснiсть рiзновiкових теригенних
вiдкладiв Побужжя i Приднiстров’я. Серед знайдених алмазiв були виявленi специфiчнi
кривограннi зеленi мiкроалмази — тетрагексаедроїди. Кристали алмазу такої форми
є надзвичайно рiдкiсними, навiть у вiдомих родовищах цього мiнералу в свiтi. На територiї України вони широко поширенi лише в її пiвденно-захiднiй частинi i тому вiднесенi до алмазiв-ендемiкiв. Отриманi нами новi данi про мiнералогiю зелених мiкроалмазiв Побужжя–Приднiстров’я пiдтверджують їх ендемiчнiсть i вказують на їх мiсцевi
корiннi джерела. Нинi виявлено, що зеленим мiкроалмазам Побужжя–Приднiстров’я
властивi високий вмiст домiшок азоту, низький ступiнь агрегацiї атомiв цього азоту
i вузький iнтервал значень iзотопного складу вуглецю. Проаналiзовано поширення зелених мiкроалмазiв i висловлено припущення про їх генезис та можливе знаходження їх корiнних джерел. В 50–70 годах прошлого века открыта алмазоносность разновозрастных терригенных отложений Побужья и Приднестровья. Среди найденных алмазов были обнаружены специфические кривогранные зеленые микроалмазы — тетрагексаэдроиды. Такие алмазные кристаллы являются чрезвычайно редкими, даже в известных месторождениях этого минерала
в мире. Они распространены только на юго-западной части территории Украины и поэтому отнесены к алмазам-эндемикам. Полученные нами новые данные о минералогии зеленых микроалмазов Побужья–Приднестровья подтверждают их эндемичность и указывают на их местные коренные источники. Ныне установлено, что зеленым микроалмазам
Побужья–Приднестровья присущи высокое содержание примесей азота, низкая степень
агрегации атомов этого азота и узкий интервал значений изотопного состава углерода. Проанализировано распространение зеленых микроалмазов и высказано предположение об их генезисе и возможном нахождении их коренных источников. In the 1950–1970, the diamond-bearing uneven terrigenous sediments in the Pobuzhzhya–Prydnistrovya
region were discovered. Among the found diamonds, the specific rounded green
microdiamonds–tetrahexahedrons were discovered. Such diamond crystals are extremely rare, even
in the known deposits of this mineral in the world. They are distributed only in the south-western
part of the territory of Ukraine and therefore referred to the diamond-endemic. We obtain new data
on the mineralogy of green microdiamonds of the Pobuzhzhya–Prydnistrovya region that confirm
their endemicity and point to their local indigenous sources. These microdiamonds are characterized
by a high content of nitrogen impurities, low degree of aggregation of nitrogen atoms, and narrow
range of values of the isotopic composition of carbon. The distribution of green microdiamonds is
analyzed, and their genesis and the possible finding of their root sources are suggested.