Кладистичний аналіз серин-треонінової протеїнкінази KIN10 та особливості її експресії в різних органах Arabidopsis thaliana - Краснопьорова, О.Є.; Ісаєнков, С.В.; Карпов, П.А.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2016)
Проведено кладистичний аналiз та побудовано фiлогенетичне дерево найближчих гомологiв протеїнкiнази KIN10 iз Аrabidopsis thaliana. Показано, що KIN10 i її два найближчих гомолога в рослинах A. thaliana: KIN11 (P92958) та Akin11 (Q9FLZ3) є представниками унiкальної пiдродини рослинних протеїнкiназ SnRK1. Охарактеризовано експресiю
KIN10 в рiзних органах рослин A. thaliana. Найбiльшу кiлькiсть транскриптiв KIN10 вiдмiчено в наземнiй фотосинтезуючiй частинi рослин, де протеїнкiназа KIN10 забезпечує регуляцiю бiосинтетичних та рiзноманiтних сигнальних процесiв. Проведен кладистический анализ и построено филогенетическое дерево ближайших гомологов протеинкиназы KIN10 из Arabidopsis thaliana. Показано, что KIN10 и ее два ближайших
гомолога в растениях Arabidopsis thaliana: KIN11 (P92958) и Akin11 (Q9FLZ3) являются
представителями уникального подсемейства растительных протеинкиназ SnRK1. Охарактеризирована экспрессия KIN10 в различных органах растений A. thaliana. Наибольшее количество транскриптов KIN10 отмечено именно в наземной фотосинтезирующей части
растения, где протеинкиназа KIN10 обеспечивает регуляцию биосинтетических и различных сигнальных процессов. The cladistic analysis and the phylogenetic tree construction of the closest homologs of protein
kinase KIN10 are performed. The obtained results have shown the membership of KIN10 and its
two closest homologs in plants (KIN11 (P92958) and Akin11 (Q9FLZ3)) to the unique subfamily
of protein kinases SnRK1. In addition, the expression level of KIN10 gene in different plant organs
are characterized. The highest level of KIN10 transcripts is observed in the green photosynthetic
part of the plant, where KIN10 protein kinase regulates the biosynthetic and signaling processes.