Азотовмісні вуглецеві нанорурки: способи одержання, властивості та перспективи застосування - Кондратенко, Л.Л.; Михайленко, О.В.; Прилуцький, Ю.І.; Радченко, Т.М.; Татаренко, В.А. (Успехи физики металлов, 2010)
Узагальнено літературні й власні дані щодо структури, основних способів одержання, механічних та електричних властивостей азотовмісних вуглецевих нанорурок (N—ВНР), що уможливлюють їх використання у нанотехнологіях. В залежності від конфіґурації N—ВНР досліджено їх термодинамічну стабільність з використанням метод молекулярної динаміки і Монте-Карло. Розглянуто можливі впорядковані конфіґурації домішкових атомів заміщення (N) та кінетику їх упорядкування в графеновій ґратниці. A compilation of data on a structure, basic methods of fabrication, mechanical and electrical properties of nitrogen-containing carbon nanotubes (N—CNT), which make possible their use in a nanotechnology, is presented. Depending on the N—CNT configuration, their thermodynamic stability is studied using the molecular dynamics and Monte Carlo methods. Possible ordered configurations of substitutional dopant (N) atoms and kinetics of their ordering in a graphene-based lattice are considered. Обобщены литературные и собственные данные о структуре, основных способах получения, механических и электрических свойствах азотсодержащих углеродных нанотрубок (N—УНТ), которые делают возможным их использование в нанотехнологиях. В зависимости от конфигурации N—УНТ исследована их термодинамическая стабильность с использованием методов молекулярной динамики и Монте-Карло. Рассмотрены возможные упорядоченные конфигурации примесных атомов замещения (N) и кинетика их упорядочения в графеновой решётке.