Пам’яті Анатолія Петровича Шпака (12.05.1949–29.06.2011) (Успехи физики металлов, 2011)
29 червня 2011 року передчасно пішов із життя видатний український учений у галузі спектроскопії поверхні твердого тіла, фізики наномасштабних систем, кластерного матеріялознавства і нанотехнологій, організатор науки, перший віце-президент Національної академії наук України, директор Інституту металофізики ім. Г. В. Курдюмова НАН України, головний редактор наукових журналів «Успехи физики металлов» та «Металлофизика и новейшие технологии», відповідальний редактор збірника наукових праць «Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології», академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор Анатолій Петрович Шпак.