О перспективах открытия массивных залежей углеводородов в гетерогенных ловушках Черного моря - Старостенко, В.И.; Лукин, А.Е.; Русаков, О.М.; Пашкевич, И.К.; Кутас, Р.И.; Гладун, В.В.; Лебедь, Т.В.; Максимчук, П.Я.; Легостаева, О.В.; Макаренко, И.Б. (Геофизический журнал, 2012)
Виходячі із відомих економічних та екологічних чинників, у межах Чорноморської мегазападини доцільно орієнтувати геологорозвідувальні роботи і, зокрема, геофізичні дослідження переважно на пошуки великих родовищ вуглеводнів з масивними покладами. Основні перспективи відкриття крупних і гігантських родовищ пов‘язані: з глибинними розломами, розущільненими породами фундаменту (а також проміжного комплексу); біокарбонатними будовами різновікових мезозойських і кайнозойських рифогенно-карбонатних комплексів та гетерогенними резервуарами (пастками), зумовленими їх парагенетичними сполученнями. Існування певних аналогій в геодинаміці, тектоніці та нафтогазоносності різних сегментів Чорноморського регіону та Південнокитайського моря (зокрема, його в‘єтнамського шельфу, де відкриті відомі родовища Білий Тигр, Дракон та інші із покладами в гранітних виступах фундаменту та різнофаціальних осадових відкладах, що облямовують ці виступи) загальновідомі. Дані щодо особливостей газового режиму Чорного моря (безпрецедентна за інтенсивністю газовіддача морського дна, величезні скупчення метану в газогідратах, унікальна кількість його у водорозчинному стані) разом із результатами комплексних геолого-геофізичних досліджень дають змогу високо оцінити вуглеводневий потенціал регіону та перспективи пошуків значних за запасами родовищ з покладами вказаного типу. Due to well known economical and ecological reasons it is advisable to direct geological prospecting and geophysical exploration, particularly in the Black Sea mega-depression towards searching for considerable hydrocarbons fields within massive pools. The main prospects for discovery of such major and gigantic oil and gas fields are related to: deep faults, disinte-grated rocks of basement (and also intermediate complex); biocarbonate buildups of different age reef-carbonate Mesozoic and Cenozoic complexes and heterogeneous reservoirs (traps) related to their paragenetic junctions. Availability of certain geodynamic, tectonic and oil-gas bearing analogies between different segments of the Black sea region and the South-China sea (specifically, the Vietnamese shelf where such well known fields as White Tiger, Dragon and other related to granite uplifts and draping sedimentary complexes), the peculiarities of Black sea well-known knowledge of gas regime (unprecedented intensity of gas flow through the sea bottom, huge methane accumulations in gas-hydrates and its unique amount in water-dissolved state), together with interdisciplinary geologic-geophysical investigations allow us to make high assessment of its hydrocarbon potential and prospects for discovery of significant fields within massive pools. Исходя из известных экономических и экологических факторов, в пределах Черноморской мегазападини целесообразно ориентировать геологоразведочные работы и, в частности, геофизические исследования преимущественно на поиски больших месторождений углеводородов с массивными залежами. Основные перспективы открытия таких крупных и гигантских месторождений связаны и с глубинными разломами, разуплотненными породами фундамента (а также промежуточного комплекса); биокарбонатными постройками разновозрастных мезозойских и кайнозойских рифогенно-карбонатных комплексов и гетерогенными резервуарами (ловушками), обусловленными их парагенетичними соединениями. Определение аналогий в геодинамике, тектонике и нафтогазоносности разных сегментов Черноморского региона и Южно-Китайского моря (в частности его вьетнамского шельфа, где открыты известные месторождения Белый Тигр, Дракон и другие с залежами в гранитных выступах фундамента и окружающих их разнофациальных осадочных отложениях), общеизвестны. Данные об особенностях газового режима Черного моря (беспрецедентная по интенсивности газоотдача морского дна, огромные скопления метана в газогидратах, уникальное количество его в водорастворимом состоянии), вместе с результатами комплексных геолого-геофизических исследований позволяют высоко оценить углеводородный потенциал региона и перспективы поисков значительных по запасам месторождений с залежами указанного типа.