Особливості взаємодії електромагнетного випромінення з малими частинками та їх ансамблями: теоретичні аспекти - Лерман, Л.Б.; Грищук, О.Ю.; Шкода, Н.Г.; Шостак, С.В. (Успехи физики металлов, 2012)
Розглянуто сучасний стан досліджень взаємодії електромагнетного випромінення з наночастинками та матрично-дисперсними системами на їх основі. Наведено основні розрахункові формули у хвильовому та електростатичному наближеннях. Проаналізовано відомі на цей час результати для окремих частинок і відповідних дисперсних систем. Виконано обговорення деяких чисельних результатів, одержаних авторами упродовж останніх років. Рассмотрено современное состояние исследований взаимодействия электромагнитного излучения с наночастицами и матрично-дисперсными системами на их основе. Приведены основные расчётные формулы в волновом и электростатическом приближениях. Проанализированы известные к этому времени результаты для отдельных частиц и соответствующих дисперсных систем. Проведено обсуждение некоторых численных результатов, полученных авторами в последние годы. The state-of-the-art of researches of interaction of an electromagnetic radiation with nanoparticles and matrix–disperse systems based on them is considered. The basic calculation formulas are given within the wave and electrostatic approximations. Known results by this time are analysed for separate particles and corresponding disperse systems. Some numerical results obtained by authors last years are discussed.