Система декаметровых радиотелескопов УРАН как инструмент для исследований космической погоды - Фалькович, И.С.; Калиниченко, Н.Н.; Коваленко, А.А.; Яцкив, Я.С.; Литвиненко, Л.Н.; Мельник, В.Н.; Ольяк, М.Р.; Доровский, В.В.; Браженко, А.И.; Литвиненко, О.А.; Бубнов, И.Н.; Гридин, А.А.; et al. (Радиофизика и радиоастрономия, 2011)
При проведении комплексных радиоастрономических исследований показано, что система декаметровых радиотелескопов УРАН Радиоастрономического института НАН Украины имеет большой потенциал для исследований космической погоды. Система УРАН дает возможность получать важную информацию о всех звеньях цепи Солнце – межпланетная среда – ионосфера Земли. В частности, получены новые результаты исследований спорадического солнечного радиоизлучения, потоковой структуры солнечного ветра за орбитой Земли, корреляции индекса ионосферных мерцаний и плотности потока электронов в околоземном пространстве. У виконанні комплексних радіоастрономічних досліджень показано, що система декаметрових радіотелескопів УРАН Радіоастрономічного інституту НАН України має великий потенціал для досліджень космічної погоди. Система УРАН уможливлює отримання важливої інформації про всі ланки ланцюга Сонце – міжпланетне середовище – іоносфера Землі. Зокрема, отримано нові результати дослідження спорадичного сонячного радіовипромінювання, потокової структури сонячного вітру поза орбітою Землі, кореляції між індексом іоносферного мерехтіння і густиною потоку електронів у навколоземному просторі. The integrated radioastronomy study has shown a large potential of the URAN system of decameter radiotelescopes for space weather investigations. The URAN system allows obtaining the important information about all links of the chain Sun – interplanetary medium – Earth’s ionosphere. In particular, new results are obtained for the solar sporadic radio emission, solar wind flow structure behind the Earth’s orbit, and correlation between the ionospheric scintillation index and the electron flux density in the near Earth medium.